ترکیب تکنولوژی‌های پرینت سه بعدی (3D Printing) و بلاکچین (Blockchain)

ساخت وبلاگ
ترکیب تکنولوژی‌های پرینت سه بعدی و بلاکچین برای ساخت قطعات هواپیما
گروه تکنولوژی: کمپانی Moog، طراح و سازنده‌ی قطعات و سیستم‌های کنترلی در صنعت هواپیمایی است که در حوزه‌های مختلف تجاری و نظامی فعالیت دارد. مانند بسیاری دیگر از کمپانی‌های هواپیمایی، این کمپانی هم به خوبی به جایگاه و اهمیت پرینت سه بعدی و به طور کلی ساخت افزایشی در صنایع هوایی واقف است.
به همین دلیل کمپانی Moog سعی کرده است تا از پرینترهای سه بعدی فلز به طور گسترده استفاده کند تا بتواند با استفاده از آن، قیدهای موجود در صنایع هوایی همچون وزن قطعات، عدم امکان ساخت طرح‌های پیچیده و قیمت تمام شده‌ را بهینه کند.
اما پیش از اینکه به این دستاورد بپردازیم اجازه دهید تا اندکی با تکنولوژی‌های پرینت سه بعدی و بلاکچین آشنا شویم.

پرینتر سه بعدی (3D Printer) چیست؟ 
طبق تعریف وبسایت تخصصی پرینت سه بعدی در ایران، 3BOWDI.COM ، «پرینتر سه بعدی» به دستگاهی گفته می‌شود که بتواند یک مدل سه بعدی کامپیوتری را به عنوان ورودی دریافت کند و با قرار دادن لایه‌به‌لایه‌ی مواد بر روی یکدیگر، یک نسخه‌ی فیزیکی از همان مدل را بسازد. متاسفانه برخلاف اینکه امروزه بسیاری از افراد نام پرینتر سه بعدی را شنیده‌اند، ولی درک درستی از توانایی‌ها و کاربردهای بسیار وسیع این دستگاه‌ها وجود ندارد.
پرینت سه بعدی در کنار تکنولوژی‌های نوین طراحی سه بعدی و اسکن سه بعدی  حوزه‌ی «ساخت افزایشی» را شکل می‌دهند. ساخت افزایشی یا Additive Manufacturing یک تکنولوژی مادر است که در آینده تاثیرات آن بر همه‌ی جنبه‌های زندگی بشر قابل مشاهده خواهد بود. یکی از این جنبه‌ها «زنجیره‌ی ارزش» و «زنجیره‌ی تامین» کالا است. تصور کنید که در آینده بتوانید کالاهای مورد نیازتان را در منزل خودتان بسازید!

بلاکچین (Blockchain) چیست؟ 
بلاکچین به طور کلی یک سیستم ثبت و بازیابی اطلاعات است که برخلاف سیستم‌های اینترنت رایج که اطلاعات را در سرورهای متمرکز ذخیره می‌کنند، یک نسخه رمزگذاری‌شده از همه‌ی اطلاعات را نزد هر کدام از اعضای شبکه‌ی بلاکچین ذخیره می‌کند. رمزارز بیت‌کوین اولین کاربرد جدی تکنولوژی بلاکچین‌چین بوده است.
اجازه دهید با یک مثال ساده بلاکچین را بهتر توضیح دهیم. تصور کنید که در یک جمع قرار است اطلاعاتی به اشتراک گذاشته شود. با انتشار کوچیکترین اطلاعات، هرکدام از اعضا یک نسخه بسیار دقیق و کامل از آن  را بر روی یک برگه کاغذ تهیه می‌کنند. نتیجه این است که اگر هر کدام از اعضا بخواهد تقلب کند و کوچیکترین تغییری بر روی برگه‌ی کاغذ خودش اعمال کند، بقیه‌ی اعضا می‌توانند با رجوع به برگه‌های خودشان متوجه این تغییر بشوند. برخلاف پرینت سه بعدی، پیدا کردن درک اولیه از بلاکچین برای غیر اهل فن دشوار است.
 و اما بپردازیم به نکته‌ی جالب دستاورد کمپانی Moog که ترکیب دو تکنولوژی انقلابی این روزهای تمدن بشر است.

آیا پرینت سه بعدی و بلاکچین ترکیب‌پذیرند؟ 
یکی از اولین صنایعی که از پرینترهای سه بعدی به گرمی استقبال کرد، صنایع هوایی بود. در چند سال اخیر بسیاری از کمپانی‌های صنایع هوایی همچون بوئینگ و ایرباس با شرکت‌های بزرگ سازنده‌ی پرینتر سه بعدی و حتی ارائه‌دهنده‌ی خدمات پرینت سه بعدی همچون 3D Systems و 3D Hubs قرارداد بستند تا بتوانند تحولی عظیم را در محصولاتشان را ایجاد کنند.
ولی کمپانی  Moogدست به اقدامی تازه‌ای زد. این کمپانی تکنولوژی‌ بلاکچین و تکنولوژی پرینت سه بعدی (3D Printing) را به طور همزمان به خدمت گرفت تا بتواند علاوه بر ساخت‌وتولید، بر زنجیره‌ی تامین هم تاثیری چشم‌گیر بگذارد.

کمپانی Moog با این رویکرد به سراغ یکی از چالش‌های مهم صنعت هوایی رفته است. شرکت‌ّهای هواپیمایی هزینه‌های هنگفتی را برای خرید و نگهداری هواپیماهای خود انجام می‌دهند. به همین دلیل تمایل دارند تا هرکدام از هواپیماهای موجود در خطوط هوایی آن‌ها همیشه آماده به کار باشد. اگر یک هواپیما به دلایل فنی دارای کوچیکترین نقصی شود و نتواند طبق برنامه به پرواز درآید، خسارت زیادی به شرکت هواپیمایی صاحب این هواپیما تحمیل می‌شود. حال تصور کنید که یک هواپیما دارای یک نقض فنی کوچک شود و نیاز به یک یا چند قطعه‌ی جدید پیدا کند. تهیه‌ی این قطعات در زنجیره‌ی تامین سنتی ممکن است روزها و یا هفته‌ها طول بکشد. از ثبت سفارش تا آماده‌سازی و ارسال قطعه!

پرینتر سه بعدی و بلاکچین، تکنولوژی‌هایی برای دموکراسی 
پرینتر سه بعدی نیاز بشر را از تمرکز امکانات و ابزار تولید در کارخانه‌های غول‌پیکر کم می‌کند. همچنین از میزان کنترل کشورهای صنعتی و قطب‌های تولید بر بازار جهانی می‌کاهد. از طرفی بلاکچین هم در ذات خود مخالف تمرکز است و کنترل را از نهادها و مراکز خاص نظارت و قدرت خارج می‌کند و به دست همه‌ی افرادی که از آن استفاده کنند می‌دهد.
حال کمپانی Moog با استفاده از این قابلیت‌ها به شرکت‌‌های هواپیمایی این اجازه را می‌دهد تا در هر جایی که هستند در کمتر از یک روز قطعه‌ی معیوب هواپیماها را تهیه کنند.
در یکی از نمونه‌‌های آزمایشی، سرویس جدید کمپانی Moog برای شرکت حمل‌ونقل هوایی Air New Zealand مورد استفاده قرار گرفت. در حالی که یکی از هواپیماهای بوئینگ ۷۷۷ این شرکت در حال پرواز از آوکلند به مقصد لس‌آنجلس بود، با استفاده از سرویس بلاکچین Microsoft Azure سفارشی برای تعویض یکی از قطعات داخلی یکی ازصندلی‌های این هواپیما ثبت شد. این قطعه تا زمانی که این هواپیما به مقصد برسد به طور کامل ساخته و به محض فرود هواپیما بر روی صندلی معیوب نصب شد و هواپیما توانست بدون اختلال در برنامه‌هایش به پرواز بعدی خود برسد.
تصور کنید که اگر قرار بود قطعه‌ی این هواپیما به روش سنتی تهیه شود چه خسارتی را طی چند روز بلااستفاده بودن آن هواپیما به شرکت مالک آن تحمیل می‌کرد.

انقلاب صنعتی چهارم و آینده‌ی صنایع هوایی 
امروزه از پهبادهایی که توسط دانش‌آموزان ساخته می‌شوند تا فضاپیماهای ابرکمپانی‌هایی همچون اسپیس‌اکس (SpaceX) از پرینتر سه بعدی برای ساخت بخشی و یا حتی تمام قسمت‌های مکانیکی محصولاتشان استفاده می‌کنند. مزایای بی‌مانند «ساخت افزایشی» همچون امکان ساخت هندسه‌های بسیار پیچیده،‌ هزینه‌ی تمام شده‌ی پایین برای تولید در تیراژ‌ کم، عدم نیاز به سرمایه‌گذاری اولیه برای تولید، تنوع بالای مواد قابل ساخت و حذف هزینه‌های مرتبط با حمل‌ونقل، پرینت سه بعدی را برای اغلب بازیگران در صنایع مرتبط با ساخت و تولید بسیار جذاب کرده است.
در نظر بگیرید که تکنولوژی‌های مرتبط با انقلاب صنعتی چهارم،‌ همچون پرینت سه بعدی،‌ تازه در ابتدای راه خود هستند. طی سال‌‌های پیش رو این تکنولوژی‌ها به بلوغ خود خواهند رسید و تغییرات بسیار چشمگیری را در زندگی بشر و ساختار تمدن ایجاد خواهند کرد. همانند اینترنت که روزی تنها یک تکنولوژی برای افراد و شرکت‌های خاص بود ولی امروزه اغلب مردم دنیا ساده‌ترین نیازهای روزانه‌ی خود را هم با این تکنولوژی به انجام می‌رسانند.

بهار نیوز...
ما را در سایت بهار نیوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : حمید قلی خانی baharnews بازدید : 140 تاريخ : يکشنبه 1 دی 1398 ساعت: 3:09